Skip to main content
Article Detail

SPÄŤ NA VŠETKY TIPY

Čo je cholesterol a prečo ho treba kontrolovať

Arterin-Cholesterol Sledovanie hladiny cholesterolu je dôležité, vieme však, čo je cholesterol a prečo treba predchádzať vysokej hladine cholesterolu?

Stále viac ľudí z rozvinutých krajín má dnes vysokú hladinu cholesterolu. Podľa európskych štatistík kardiovaskulárnych ochorení z roku 2012 má 50 % dospelých vyššiu hladinu cholesterolu v krvi, ako sa považuje za optimálne. V tomto článku sa dozviete viac o cholesterole, ako ho merať a ako regulovať, aby ste si zlepšili zdravie.

Čo je cholesterol?

 

Cholesterol je tuková látka, ktorá sa po tele pohybuje v krvi. Slúži na stavbu zdravých buniek a tvorbu vitamínu D, niektorých hormónov a žlčových kyselín (ktoré používame na trávenie tukov). Cholesterol je teda pre ľudský organizmus životne dôležitý, ak je prítomný v malom množstve.

Naše telo produkuje prevažne v pečeni asi 70 % z 0,5 – 1 g cholesterolu, ktorý denne potrebujeme. Zvyšok prijímame z potravy, najmä zo živočíšnych tukov. Preto hladina cholesterolu závisí od toho, čo a koľko jeme. Strava s vysokým obsahom nasýtených tukov môže viesť k vyšším hladinám celkového cholesterolu a najmä LDL cholesterolu. 

Existuje niekoľko druhov cholesterolu, ktoré v tele zohrávajú rôzne úlohy:
- lipoproteíny s nízkou hustotou (LDL), často nazývané „zlý“ cholesterol, prenášajú cholesterol do tela a ak je ich príliš veľa, spôsobujú jeho hromadenie -    lipoproteíny s vysokou hustotou (HDL), nazývané „dobrý“ cholesterol, zachytávajú prebytočný cholesterol z ciev a vracajú ho do pečene, kde sa rozkladá alebo odvádza z tela.

Ako sa meria hladina cholesterolu?

Lekári dokážu zmerať hladinu cholesterolu vyšetrením krvi (v niektorých prípadoch stačí kvapka krvi z končeka prsta). Testom sa zmeria celkové množstvo cholesterolu v krvi, ako aj špecifické hladiny LDL a HDL cholesterolu. U zdravých dospelých sa má hladina celkového cholesterolu pohybovať v rozmedzí 125 až 200 mg/dl, HDL nad 40 mg/dl a LDL pod 100 mg/dl.

Lekár alebo zdravotná sestra vám poskytnú ďalšie informácie o interpretácii výsledkov a poradia vám, aké vhodné opatrenia máte prijať.

Prečo by ste si mali kontrolovať hladinu cholesterolu?

Aj keď je cholesterol v určitom množstve potrebný, jeho nadmerné množstvo nám neprospieva. Vysoká hladina cholesterolu je rizikovým faktorom pre vznik ischemickej choroby srdca. Preto je dôležité prijať opatrenia na prevenciu vysokej hladiny cholesterolu. Prevenciou môže byť aj pár zmien v životnom štýle alebo užívanie výživového doplnku. Arterin je riešenie založené na prírodných zložkách, ktoré pomáha ľuďom regulovať hladinu cholesterolu. Zlepšite si zdravie vytvorením dobrých a udržateľných návykov. Zistite, ako vám môže Arterin pomôcť.

Featured Product

OBJAVTE ĎALŠIE PRODUKTY

Arterin® Cholesterol

Arterin® Cholesterol má jedinečné zloženie s prírodnými výťažkami a antioxidantmi2 na reguláciu hladiny cholesterolu. Všetky zložky spoločne pomáhajú kontrolovať hladinu cholesterolu a podporujú zdravie ciev.

KÚPIŤ TERAZ DOZVEDIEŤ SA VIAC